Maisemaa

Maisemaa

tiistai 11. lokakuuta 2011

Tekemistä riittää

Sunnuntaina agiliideltiin. Treenin pääaihe oli valssi. Harjoittelimme myös esteiden yli hyppäämistä hieman vinosta. Putkeakin mentiin, mutta sen voin sanoa, että se menee Nerolta ihan ilman treeniäkin. :D Ensin otettiin este kerrallaan ja sitten tehtiin pieni sarja. Kaikista vaikeinta agilityssä on oman kehon käyttö ja oikea ajoitus. Nero lukee tosi hyvin minun liikkeitä, mutta minä itse olen huono ajoituksessa ja kaiken lisäksi olen HIDAS. Kyllähän se omakin suoritus siitä paranee kunhan opin oikeat liikkeet ja saan varmuutta liikkumiseen.
Ihan treenien lopuksi harjoiteltiin Neron kanssa vielä rengasta, kun se tuntuu olevan meille kinkkinen juttu. Nero tietää mitä siltä halutaan, mutta renkaan läpi meneminen ei vaan ole sellainen huippujuttu kuten moni muu agi-este. Jospa se rengaskin alkaisi jossain vaiheessa innostamaan.
Eilen olin Ponderan järjestämällä luennolla, joka käsitteli naksutinkoulutusta. Naksuttimen käyttö onkin jo melko tuttua, koska se on meidän tokoryhmän pääasiallinen opetuskeino. Kuitenkin luento oli mielenkiintoinen ja antoi muutamia uusia niksejä. Omasta mielestäni tärkeimpiä asioita, mitä jäi mieleen oli:

- Ensin naksu sitten maksu eli AINA on palkattava naksun jälkeen, vaikka ohjaajalla olisi tullut naksautus väärään aikaan.
- Naksun kanssa opetteluhetket on pidettävä lyhyinä eli 10 namia ja tauko. Tauon ei tarvitse olla pitempi kuin esim. kävelymatka olohuoneesta keittiöön.
- Naksun opettelu aloitetaan jollain merkityksettömällä toiminnalla esim. opetetaan koira koskettamaan pahvilaatikkoa. Pahvilaatikon koskettamisella ei ole mitään tekemistä minkään kanssa, joten JOS ohjaaja tekee mokan opettaessa laatikon koskettamista, niin se ei ole vakavaa. Kunhan koira ja ohjaaja ovat oppineet naksuttelun paremmin, niin sitten voi opetella merkityksellisimpiä toimintoja.
- Pennulle aloitetaan naksukoulutus ihan vaan naksautus ja namin tipautus lattialle. Namia ei alkuun
anneta koskaan kädestä ettei koira opi tuijottamaan kättä.
- Koiran pitää oppia tarjoamaan haluttua toimintaa ja ohjaajan naksauttamaan heti kun haluttu toiminto tapahtuu. Tästä seuraa se, että KOIRA OPPII AJATTELEMAAN ITSE.
- Koiralle ei käytetä käskysanoja ennen kuin se tietää mistä se saa palkan. Kun joku homma alkaa sujua, niin sitten otetaan käskysana käyttöön.
- Jotkus asiat pitää helpottaa koiralle eli esim. perusasentoon tulemisen oppiminen sujuu paljon nopeammin kun koira ensin ohjataan oikealle paikalle ja kun koira on oikeassa paikassa, niin sitten naksautetaan. Jos tällaisissa tapauksissa jää odottamaan, että koira hoksaa itse mitä siltä odotetaan, niin voi joutua odottamaan todella kauan. :D

Luennolla tuli paljon asiaa. Kerrottiin mm. kosketusalustan ja kosketuskepin käytöstä koulutuksessa. Kosketusalusta onkin tuttu juttu minulle, koska se ollaan opeteltu tokossa. Sitä voi hyödyntää tokossa ja agilityssä. Meillä oli pari ihanaa esimerkkikoiraakin luennolla havainnollistamassa opettelua ja oppimista. Ensi viikon keskiviikkona Duminalla alkaa sitten Ponderan järjestämä lyhyt temppukurssi, jolla opetallaan naksuttimen avulla erilaisia juttuja. Katsotaan nyt miten rinsessan käy. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti